Stanley Saitowitz | Natoma Architects Inc.

Stanley Saitowitz | Natoma Architects Inc.

Stanley Saitowitz
Natoma Architects Inc.

185 Summit

Mill Valley's village mentality has developed land use and construction policies and laws which aim to control every aspect of the process and product of building, with the general aim of reluctance and invisibility. From the number of trucks of off haul, to the color of the windows, rules have been established. This house attempts to follow these rules and be built without disruption, and exist without presence.

The house is a series of terraces which recreate the slope of the hill. To provide outdoor space which is both sheltered and won’t upset the neighbors with adjacent life, an enclosed court separates the garage and guest unit from the main house. The court looks through the main house to the view beyond. The building is essentially a frame of the views on two levels, living above, sleeping below, both expanding to outdoor terraces concealed with planting. The colors are dark to disappear into the woods.